עמדת משרד המודיעין בנוגע להחלת הריבונות

ב-19 ליוני 2020 פורסם במהדורה המודפסת של ישראל היום שמשרד המודיעין טוען שזה הזמן הטוב ביותר להכלת ריבונות. לדעתי חשיבותה של הידיעה נובעת מכך שדעה זו עומדת בניגוד לעמדת גורמים אחרים במערכת הביטחון. מדובר בעוד ניסיון להעביר את הנושא בציבור ולשם כך נעשה שימוש בעוד צינור שנמצא בשליטתו של נתניהו.[1]

ישראל היום, 19.6.2020

בשל חשיבות הידיעה אני מביא אותה כלשונה:

ניתוח שנערך במשרד לענייני מודיעין קובע כי העת הנוכחית היא המתאימה ביותר ליישם את מהלך הריבונות  ביהודה, שומרון ובקעת הירדן. כמו כן, על פי הערכת חוקרי המשרד לא צפויה התפרצות ביטחונית, והיחסים עם מדינות ערב יחזרו במהרה לסדרם.

בנייר העמדה שהוגש לשר המודיעין אלי כהן והגיע לידי "ישראל  היום", מוצגים היתרונות של מהלך  הסיפוח. "הסיפוח משנה את תנאי הפתיחה למשא ומתן עתידי עם הפלשתינים לטובת ישראל וממחיש את מחיר הסרבנות הפלשתינית להגיע לשולחן המשא ומתן, ולכן עשוי לדרבן לחזרתם לשולחן על  מנת לעצור המשך פעימות", נכתב.

על פי הערכת האנליסטים במשרד, הביקורת הבינלאומית תדעך  לאחר פרק זמן לא ארוך. "לאחר גל מחאות מדיניות, בעיקר מצד ממשלות, הסיפוח לא יעורר את הרחוב הערבי נגד המשטרים. אי-התפתחות תסיסה ברחובות תבהיר להנהגות הערביות את היעדר הנזק של הסוגיה הפלשתינית עבורם. חלחול תובנה זו עשוי בטווח הבינוני להניח מצע לשיפור היחסים עם ישראל, ללא המתנה להסדר ישראלי-פלשתיני".

כפועל יוצא מכך סבורים במשרד לענייני מודיעין כי הריבונות עשויה דווקא לגרום לפלשתינים לשבת למשא ומתן עם ישראל, ולא להרחיק אותם. "לאחר תקופה של התרגלות המערכת הבינלאומית לסיפוח, המהלך ידחק את הפלשתינים וגורמים באזור ובעולם לפתרונות ולהסדרות שאינן מקובעות לקווי 1967 ולהיבטים טריטוריאליים  בעיקר".

באשר לשאלת התזמון, ההמלצה היא לקיים את הסיפוח כעת ולא לדחותו, משום שאין לדעת מה יהיו תוצאות הבחירות לנשיאות בארה"ב בחודש נובמבר. עוד מעריכים שם  כי "בירדן לא צפויה תסיסה רחבה, בעיקר אם זו לא תתקיים בשטחי  יהודה ושומרון".

סיבה נוספת להחלת הריבונות כעת היא "התנגדות הרשות הפלשתינית לשימוש באלימות, וזאת  בשל אינטרס עצמי קיומי שלה".

סיבות נוספות ליישם את הצעד בעיתוי הנוכחי הן "מעמדה הבינלאומי הנמוך של הרשות הפלשתינית בשל הקרע מול ארה"ב, היעדר מוטיבציה של חמאס לסבב לחימה, אדישות הציבור הפלשתיני באיו"ש שברובו עסוק בטרדות היום-יום, העולם העסוק בקורונה והציבור  הערבי הטרוד בסוגיות מקומיות".

עד כאן הכתבה בישראל היום. האם אכן מדובר בעוד ניסיון לתת תוכן למשרד המודיעין או שמה מדובר בעוד ניסיון של בנימין נתניהו להראות שמדובר במהלך ראוי? לא יודע. כפי שאמרתי בתחילה, נראה לי שמדובר באפשרות השנייה. אבל יכול להיות שכרגיל יש כאן מפגש של אינטרסים.

בכל אופן, הימים עוברים ועוד מעט אנחנו בחודש יולי. ושוב עולה השאלה האם יתבצע סיפוח. לעניות דעתי כן. אפילו יהיה מדובר בסיפוח מינימלי ביותר ההכרזה תבוא. אבל אולי בכל זאת ינצל נתניהו את הקורונה ויגיד שלאור מצב החירום הוא נאלץ לדחות.

נחיה ונראה…


[1]  עוד על אלי כהן, יומרותיו והמשרד שהוא עומד בראשו ראה מאמר של יוסי מלמן בבלוג שלו במערכת הארץ, https://www.haaretz.co.il/blogs/yossimelman/BLOG-1.8939912. עוד על מודיעין מונחה אידאולוגיה ראה: רן אדליסט, "ריגול פוליטי", ליברל, 6.3.2017.

כתיבת תגובה

עם WordPress.com אפשר לעצב אתרים כאלה
להתחיל